Túrógombóc vaníliapudingos meggyöntettel
A túrógombóc olyan étel, amit kínálhatunk főételként, de desszertként is kiválóan helyt áll. Bár nagyon szeretem, picit már unom a klasszikus édes tejfölös mártást, ezen a hagyományos formán változtatva, meggyöntetet készítettem hozzá. Nekem nagyon bejön, próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók 2 főre
a gombóchoz:
250 g túró
1 dl búzadara
1 tojás
1 csipet só
az öntethez:
1 üveg meggybefőtt (töltősúly: 350 g)
1 tasak vaníliapuding
2 dl hideg tej
a morzsához:
3 ek. zsemlemorzsa
1 ek. porcukor
2 dkg vaj
A vajat egy serpenyőben felhevítem.
Ráteszem a zsemlemorzsát,
és aranyszínűre pirítom. A végén nagyon óvatosnak kell lenni, a tűzről levéve, a forró serpenyőben a morzsa könnyen megéghet.
Rászórom a porcukrot, alaposan összekeverem, félreteszem.
A túrót, a búzadarát, a tojást és a sót összegyúrom, majd 2-3 órára a hűtőbe teszem, hogy a dara megpuhuljon.
Vizes kézzel gombócokat (gombócszerűt :)) formálok a "tésztából",
és óvatosan, egy kanál segítségével beleteszem őket lobogó, sós vízbe.
1-2 perc után vigyázva megkeverem. Körülbelül 5 perc elteltével a gombócok feljönnek a víz tetejére, ekkor már készen is vannak.
A golyókat a cukros morzsára szedem, előre-hátra mozgatva a serpenyőt, szépen felveszik az összes prézlit.
Az öntet elkészítésével folytatom.
Ehhez egy kis tálba töltök egy keveset a meggybefőtt levéből, körülbelül 1 dl-t.
Ehhez a léhez hozzáadom a hideg tejet, valamint a pudingot,
majd kézi habverővel csomómentesre keverem.
A meggyet a maradék levével felforralom.
Amikor felforrt, hozzáadom a pudingos keveréket. Krémszerű állag eléréséig lassan, de folyamatosan keverem.
Az öntetet a gombócokra locsolva tálalom!
Hozzávalók 2 főre
a gombóchoz:
250 g túró
1 dl búzadara
1 tojás
1 csipet só
az öntethez:
1 üveg meggybefőtt (töltősúly: 350 g)
1 tasak vaníliapuding
2 dl hideg tej
a morzsához:
3 ek. zsemlemorzsa
1 ek. porcukor
2 dkg vaj
A vajat egy serpenyőben felhevítem.
Ráteszem a zsemlemorzsát,
és aranyszínűre pirítom. A végén nagyon óvatosnak kell lenni, a tűzről levéve, a forró serpenyőben a morzsa könnyen megéghet.
Rászórom a porcukrot, alaposan összekeverem, félreteszem.
A túrót, a búzadarát, a tojást és a sót összegyúrom, majd 2-3 órára a hűtőbe teszem, hogy a dara megpuhuljon.
Vizes kézzel gombócokat (gombócszerűt :)) formálok a "tésztából",
és óvatosan, egy kanál segítségével beleteszem őket lobogó, sós vízbe.
1-2 perc után vigyázva megkeverem. Körülbelül 5 perc elteltével a gombócok feljönnek a víz tetejére, ekkor már készen is vannak.
A golyókat a cukros morzsára szedem, előre-hátra mozgatva a serpenyőt, szépen felveszik az összes prézlit.
Az öntet elkészítésével folytatom.
Ehhez egy kis tálba töltök egy keveset a meggybefőtt levéből, körülbelül 1 dl-t.
Ehhez a léhez hozzáadom a hideg tejet, valamint a pudingot,
majd kézi habverővel csomómentesre keverem.
A meggyet a maradék levével felforralom.
Amikor felforrt, hozzáadom a pudingos keveréket. Krémszerű állag eléréséig lassan, de folyamatosan keverem.
Az öntetet a gombócokra locsolva tálalom!