Hagyományos brassói aprópecsenye
Mennyi, de mennyi változatot láttam már brassóiból... Volt példa hasábburgonyásra, zöldborsósra, fűszerpaprika nélkülire. Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra egyetlen formája létezik: fűszerpaprikás, zöldborsó nélküli, nem hasábburgonyás, ellenben igazán intenzív fűszerezésű, fokhagymában gazdag brassói. Így készítem én:
Hozzávalók 2 főre:
40 dkg sertés lapocka, vagy comb
60 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 babérlevél
2 ek. étolaj, vagy 1 ek. libazsír
1 csapott ek. fűszerpaprika
1 mk. majoranna
1 tk. Piros Arany
1 mk. vegeta
fél mk. bors
ízlés szerint só
fél liter étolaj a krumpli sütéséhez
Egy lábasban felmelegítem az olajat, vagy zsírt.
A vöröshagymát megtisztítom, megmosom, felkockázom,
az olajon alacsony lángon üvegesre pirítom.
Közben a húst megmosom, felkockázom,
majd a hagymára teszem. Fehéredésig pirítom.
A paradicsomot megmosom, héját kereszt alakban bevágom,
és körülbelül 1 percre lobogó, forró vízbe teszem.
Hideg vízzel leengedve, a héjat már egy-két mozdulattal le tudom húzni a paradicsomról.
A paprikát is megmosom, megtisztítom, csumáját eltávolítom,
majd a paradicsommal együtt kockára vágom.
Miután a hús kifehéredett, a kétfajta zöldséget beleteszem, rányomom a fokhagymát, beledobom a babérlevelet is.
Hozzáadom a majorannát, vegetát, sót, borsot, elkeverem.
Ezután szórom meg a fűszerpaprikával, amivel szintén alaposan elkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Kevés Piros Arannyal is ízesítem.
Fedő alatt addig főzöm közepes lángon, míg a hús megpuhul.
Közben a krumplit megtisztítom, megmosom,
felkockázom, majd egy tiszta konyharuhába bugyolálva leitatom róla az összes nedvességet.
Közepesen forró olajban pirosra sütöm,
és egy papírtörlővel bélelt tálba szedem.
Mikor a hús már puha, leveszem a fedőt, és nélküle forralom még pár percig, hogy a szaft sűrűsödjön picit.
Végül a sült krumplit a pörköltre szedem, és alaposan összekeverem.
Hozzávalók 2 főre:
40 dkg sertés lapocka, vagy comb
60 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 babérlevél
2 ek. étolaj, vagy 1 ek. libazsír
1 csapott ek. fűszerpaprika
1 mk. majoranna
1 tk. Piros Arany
1 mk. vegeta
fél mk. bors
ízlés szerint só
fél liter étolaj a krumpli sütéséhez
Egy lábasban felmelegítem az olajat, vagy zsírt.
A vöröshagymát megtisztítom, megmosom, felkockázom,
az olajon alacsony lángon üvegesre pirítom.
Közben a húst megmosom, felkockázom,
majd a hagymára teszem. Fehéredésig pirítom.
A paradicsomot megmosom, héját kereszt alakban bevágom,
és körülbelül 1 percre lobogó, forró vízbe teszem.
Hideg vízzel leengedve, a héjat már egy-két mozdulattal le tudom húzni a paradicsomról.
A paprikát is megmosom, megtisztítom, csumáját eltávolítom,
majd a paradicsommal együtt kockára vágom.
Miután a hús kifehéredett, a kétfajta zöldséget beleteszem, rányomom a fokhagymát, beledobom a babérlevelet is.
Hozzáadom a majorannát, vegetát, sót, borsot, elkeverem.
Ezután szórom meg a fűszerpaprikával, amivel szintén alaposan elkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Kevés Piros Arannyal is ízesítem.
Fedő alatt addig főzöm közepes lángon, míg a hús megpuhul.
Közben a krumplit megtisztítom, megmosom,
felkockázom, majd egy tiszta konyharuhába bugyolálva leitatom róla az összes nedvességet.
Közepesen forró olajban pirosra sütöm,
és egy papírtörlővel bélelt tálba szedem.
Mikor a hús már puha, leveszem a fedőt, és nélküle forralom még pár percig, hogy a szaft sűrűsödjön picit.
Végül a sült krumplit a pörköltre szedem, és alaposan összekeverem.
Tehetünk a tetejére hegyes erős paprika karikákat, petrezselymet, vagy tálalhatjuk a kedvenc savanyúságunkkal!