Húsvéti fonott kalács - sós

Mára a tegnap bemutatott édes húsvéti kalács sós verziójával készültem Nektek. Elkészítése teljesen megegyezik az édes változattal, annyi különbséggel, hogy értelemszerűen most nem használok cukrot, sót viszont jóval többet. Mutatom is:



Hozzávalók (1 db 700 g-os kalácshoz):
300 g finomliszt
2 dkg libazsír (vagy bármilyen másfajta zsír)
2 mk. só
fél cs. instant élesztő
2 dl tej
1 tojás sárgája







A tejet a cukorral nem túl forróra melegítem, 






majd elkeverem benne az élesztőt.






Körülbelül 10 percig konyharuha alatt pihentetem, ezalatt az élesztő felfut.






A lisztet, a sót, a zsírt és a tojást





kissé eldolgozom. Így egyetlen hozzávaló sem marad túl hideg, és az élesztő sem érintkezik  közvetlenül a sóval, meggátolva azáltal a kelési folyamatot.








A tejes keveréket a többi hozzávalóhoz öntöm, majd körülbelül 10 perc alatt megdagasztom a tésztát.



Akkor lesz egész biztosan tökéletes a kalácsunk, ha a kezünkről és az edény oldaláról, aljáról is eltűnik a "ragacs".

A dagasztáshoz segítséget kaphattok ezen a linken, 03:25-től: Szoky rumos diós kalácsa . Nézzetek szét Szoky csatornáján, nagyon sokat lehet tőle tanulni :).







A tészta tetejét picit meglisztezem,





majd egy konyharuhával letakarva 1 órán át meleg helyen pihentetem.





Ezután lisztezett felületre borítom, és nagyjából téglalap alakúra formázom,





hogy felvágva hat, közel azonos méretű darabot kapjak.





Ezeket a darabokat megközelítőleg egyenlő hosszúságú, nem túl vékony hengerekre  sodrom. A szálak felszíne legyen lisztes, különben fonásnál összeragadnak!


Fenti végeiket összecsípem, először hármat-hármat, majd a két hármast, picit vizet - mint egyfajta ragasztót - használva.
Összefonom,

A fonás folyamata nem nehéz, de ahhoz túl bonyolult, hogy leírjam itt Nektek, ezért belinkelem azt a videót, ami alapján én tanultam: Hatos fonás .




majd a fonatot sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Langyos tejjel megkenem.
180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt pirosra sütöm. Ha idő közben azt látom, hogy túlzottan barnulna, alufóliával letakarva sütöm tovább.






Kenyeret helyettesítve sonkával, szalámival, kolbásszal, tormakrémmel, bármilyen egyéb sós finomsággal fogyaszthatjuk.
Több napig lágy, puha marad!