Pásztor tarhonya

A tarhonya minden formáját imádom. A gépi, "sörétes" tarhonyához valamilyen megmagyarázhatatlan okból egyáltalán nem vonzódok, sokkal inkább szeretem kézzel készült társait.
A pásztor tarhonya nagyon sokoldalú étel, számtalan elkészítési variáció közül választhatunk; főzhetjük húsmentesen, vagy füstölt szalonnával, csempészhetünk bele egy kis gombát, de készíthetjük akár pörkölttel is. 



Hozzávalók 4 főre:
250 g tarhonya
150 g szárazkolbász
500 g krumpli
1 fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 ek. fűszerpaprika
2 tk. csemege Piros Arany
2 tk. só (igény szerint kevesebb/több)
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint ételízesítő
1 ek. libazsír (vagy bármilyen másfajta zsír)
víz







A zsírt egy nagyobb lábasban felmelegítem.






A vöröshagymát megtisztítom, felkockázom.






A tarhonyát a zsírra teszem, 2-3 percig pirítom.






Belekeverem a hagymát, majd további néhány percig együtt sütöm tovább.






A kolbászt felkarikázom,






és ezeket is a lábasba dobom. Jól elkeverem.





Ezt követően, a tűzről levéve, rászórom a fűszerpaprikát, kissé összeforgatom,






majd felöntöm kb. 500 ml vízzel.






Sózom, borsozom, ételízesítőt szórok bele.






A krumplit meghámozom, megmosom,






felkockázom,






és a lábasba teszem.





A paprikát és a paradicsomot szintén megmosom, nagyobb darabokra vágom,




ezután a tarhonyához adom őket.
Igazából ezek a zöldségek kihagyhatók az ételből, de sokkal-sokkal finomabb lesz a végeredmény velük, mint nélkülük.
Annyi vizet töltök még hozzá, hogy bőven ellepje.



Egy kevés Piros Arannyal is gazdagítom.
Fedő alatt, lassú tűzön, időnként megkeverve, körülbelül 40 perc alatt készül el.
Amikor a krumpli és a tarhonya is megpuhult, a fedőt leveszem, és addig főzöm tovább, míg a felesleges víz elfő róla. Maradjon azért szaftja, úgy az igazi!
A legvégén a paradicsom és paprika darabokat kiveszem az ételből.






Mi önmagában fogyasztottuk, de friss kenyérrel, ropogós zsemlével, vagy bármiféle savanyúsággal kínálhatjuk.