Aranygaluska
Nagyon régen készítettem utoljára aranygaluskát, iszonyúan hiányzott már ez az édes, diós, isteni ízvilág. Nem mondom, hogy a legkönnyebb elkészíteni, de nem is a legnehezebb, az eredmény pedig megéri a fáradalmakat :).
A vajat egy picit megolvasztom, és a tojással habosra keverem (a vaj se legyen forró, mert kicsapódik a tojás!).
A lisztet, a porcukrot és a csipet sót egy nagyobb tálba szórom,
elvegyítem őket, hogy a só majd ne érintkezzen közvetlen az élesztővel.
A tojásos, vajas keveréket, valamint a felfutott élesztőt a száraz hozzávalókhoz adom,
majd jó alaposan megdagasztom a tésztát.
(A dagasztáshoz itt találtok segítséget.)
A tál oldalához, és a tészta alá, valamint a tetejére kevés lisztet szórok,
és konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztem.
Közben egy tortaforma aljára sütőpapírt teszek.
Körülbelül egy óra alatt a tészta szépen megkel.
Lisztezett felületen
inkább kézzel, mint nyújtófával, nagyjából 2 cm magasra nyújtom,
és pogácsaszaggatóval "galuskákat" szaggatok belőle, maradék nélkül.
A darált diót a porcukorral elkeverem.
A tortaformába belehelyezem a galuskák egyharmadát (az eredetileg megadott arányokkal csak két réteg lesz, tehát a galuskák felét...), az olvasztott vaj egyharmadával (eredeti arányokkal a vaj felével) meglocsolom. Kis hézagokat hagyok közöttük, hogy a vaj mindenhová be tudjon folyni, így már kész állapotban is különálló darabok maradnak.
A cukrozott dió egyharmadával (eredeti arányokkal a dió felével) megszórom.
Így járok el még két rétegen keresztül (illetve egy, ha nem duplázzuk a mennyiséget).
Ha úgy látjuk, hogy túl sok lenne a vaj, nem muszáj mindet rálocsolni, de érje a galuskákat mindenhol!
További 30 percig kelesztem.
A megkelt aranygaluskát 170 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt készre sütöm.
Hozzávalók körülbelül 6 adagra
(én most dupla adagot készítettem a családnak)
a tésztához:
a tésztához:
250 g finomliszt
30 g porcukor + 1 tk. az élesztőhöz
25 g vaj
1 tasak instant élesztő
1 csipet só
1 tojás
120 ml tej
a szóráshoz:
150 g darált dió
100 g porcukor
200 g olvasztott vaj
a szóráshoz:
150 g darált dió
100 g porcukor
200 g olvasztott vaj
A tejet felmelegítem (ne legyen forró!), elkeverem benne az 1 tk. porcukrot és az élesztőt, amit konyharuha alatt felfuttatok.
A vajat egy picit megolvasztom, és a tojással habosra keverem (a vaj se legyen forró, mert kicsapódik a tojás!).
A lisztet, a porcukrot és a csipet sót egy nagyobb tálba szórom,
elvegyítem őket, hogy a só majd ne érintkezzen közvetlen az élesztővel.
A tojásos, vajas keveréket, valamint a felfutott élesztőt a száraz hozzávalókhoz adom,
majd jó alaposan megdagasztom a tésztát.
(A dagasztáshoz itt találtok segítséget.)
A tál oldalához, és a tészta alá, valamint a tetejére kevés lisztet szórok,
és konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztem.
Közben egy tortaforma aljára sütőpapírt teszek.
Körülbelül egy óra alatt a tészta szépen megkel.
Lisztezett felületen
inkább kézzel, mint nyújtófával, nagyjából 2 cm magasra nyújtom,
és pogácsaszaggatóval "galuskákat" szaggatok belőle, maradék nélkül.
A darált diót a porcukorral elkeverem.
A tortaformába belehelyezem a galuskák egyharmadát (az eredetileg megadott arányokkal csak két réteg lesz, tehát a galuskák felét...), az olvasztott vaj egyharmadával (eredeti arányokkal a vaj felével) meglocsolom. Kis hézagokat hagyok közöttük, hogy a vaj mindenhová be tudjon folyni, így már kész állapotban is különálló darabok maradnak.
A cukrozott dió egyharmadával (eredeti arányokkal a dió felével) megszórom.
Így járok el még két rétegen keresztül (illetve egy, ha nem duplázzuk a mennyiséget).
Ha úgy látjuk, hogy túl sok lenne a vaj, nem muszáj mindet rálocsolni, de érje a galuskákat mindenhol!
További 30 percig kelesztem.
A megkelt aranygaluskát 170 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt készre sütöm.
Kihűlés után tálalhatjuk a galuskákat sodóval, vagy önmagában,
akár szeletelve is!