Tavaszi zöldségleves
Annyira hiányoznak már a tavaszi/nyári ízek, hogy arra nincsenek szavak. Megláttam az üzletben a friss, új karalábét, a zsenge sárgarépát, és már nem is tudtam másra gondolni, minthogy zöldséglevest főzzek. Lehetett volna még fokozni jó kis újhagymával, kelbimbóval, ilyesmi, de ezeket most nem kaptam.
Hozzávalók 4 adagra:
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1/4 zellergumó
1 pici karalábé
1 marék zöldborsó (nálam most mirelit)
1 vöröshagyma
1 ek. olívaolaj
1 db tyúkhúsleves kocka
1 mk. szárított (természetesen a friss az igazi) petrezselyemlevél
ízlés szerint só
körülbelül 1,5 l víz
A zöldségeket meghámozom,
megmosom,
közel azonos méretű, nem túl nagy kockákra vágom őket.
A hagymát finomabbra aprítom.
Az olívaolajat egy közepes méretű lábasban felhevítem,
azon a hagymát félig megdinsztelem.
Erre rádobom az előkészített zöldségeket,
a zöldborsót, jól átkeverem.
Hozzáadom a leveskockát, sózom,
majd felöntöm a vízzel.
Addig főzöm alacsonyabb lángon fedő alatt, míg minden zöldség megpuhul.
Akkor megszórom a petrezselyemlevéllel, azzal már csak 1-2 percig főzöm tovább,
és következhet a tálalás.