Túrós pulykafasírt brokkolipürével

Imádom a túrót, a pulykahúst, a zabpelyhet is, így nem kérdés, hogy ezek a kis golyók is nagy kedvenceim. Ahogy elfogytak, már legszívesebben készítettem volna a következő adagot.
A brokkolipüré pedig remekül passzol ehhez a fasírthoz, ráadásul a két étel együtt igencsak laktató.


Hozzávalók
a fasírthoz (19 db):
500 g darált pulykahús
200 g zsírszegény túró
50 g zabpehely
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
ízlés szerint só
1 csipet bors
1 mk. bazsalikom
1 mk. oregánó
1 mk. fűszerpaprika

a brokkolipüréhez (2 adag):
1 db brokkoli
sózott víz a főzéshez
fél szerecsendió
ízlés szerint só
1 csipet bors
1 mk. vegeta
1 dl tejszín
1 tk. liszt

A fasírttal indítok, amíg az sül, addig megleszek a pürével is.






A vöröshagymát megtisztítom, megmosom, összekockázom.






A fokhagymát is meghámozom.







Egy kis lábasban felhevítem az olívaolajat, 






és megdinsztelem rajta a vöröshagymát.
Picit kihűtöm.






A darált húst egy tálba teszem,






hozzáadom a zabpelyhet, sót, borsot, oregánót, bazsalikomot,






majd a túrót, a fűszerpaprikát, és a tojást.
Kicsit eldolgozom.




Végül ráteszem a vöröshagymát, rányomom fokhagymanyomóval a fokhagymát is.
Kézzel gondosan átgyúrom.






A kész masszából megnedvesített kézzel közepes nagyságú golyókat formálok,






amiket sütőpapírral bélelt tepsire helyezek.
180 fokon 40 perc alatt készre sütöm őket.






A püréhez a brokkolit rózsáira szedem egy szűrőbe, átmosom.







Sós vízben puhára főzöm,






majd leszűröm.






Krumplinyomó segítségével alaposan áttöröm.






Belereszelek fél szerecsendiót, hozzáadom a sót, a borsot, a vegetát.







A lisztet a tejszínnel habverővel csomómentesre habarom, majd a püréhez keverem.





Egyet forralok rajta, hogy szépen besűrűsödjön, ne látszódjon a tejszín a pürében, hanem egyszínű, zöld legyen.






Utolsó megmozdulásként kitálalom! Szerintem igazán fantasztikus étel.