Zöldborsós tokány pirított tarhonyával

A jó tokánynak nincsen párja. Rengeteg változatát ismerjük, a zöldborsós verzió talán pont egy kevésbé gyakori fajta. Ez az étel amellett, hogy elképesztően finom, még szabadságot is ad, ugyanis nem kell ott állni felette, az összetevők maguk végzik a munka oroszlán részét, elég csak néha ránéznünk.


Hozzávalók 3 főre
a tokányhoz:
250 g sertés gulyáshús
100 g zöldborsó
1 db vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 mk. őrölt bors
ízlés szerint só
2 ek. étolaj

a sűrítéshez:
2 púpozott tk. finomliszt
1 dl langyos víz

a tarhonyához:
200 g gépi tarhonya
1 púpozott tk. libazsír
1 mk. só
4 dl víz






Legelső lépésként a zöldségeket megmosom, a hagymát meghámozom.






A paprika csumáját eltávolítom, kisebb kockákra vágom,






a vöröshagymát is felaprítom.






A paradicsomot kereszt alakban, a héj vastagságáig bemetszem,






majd 1-2 percre lobogó, forró vízbe dobom.






Onnan kivéve jéghideg vizet engedek rá, ekkor már a héj egy-két mozdulattal eltávolítható.






A paradicsomot is felkockázom.






A húst megmosom, csíkokra szelem.






Az olajat felforrósítom,






azon a hagymát üvegesre dinsztelem.






Ezután rádobom a húst, és fehéredésig pirítom.






A szépen kifehéredett húscsíkokra






sót és borsot szórok,






hozzáadom a paprikát és a paradicsomot.






Alaposan összeforgatom,



és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
Addig főzöm így, míg a hús szinte teljesen megpuhul. Akkor hozzáadom a zöldborsót, és tovább forralom, míg az is puha nem lesz.
Főzés közben, ha nagyon kevés folyadék maradna alatta, visszapótlok valamennyit, hogy bő szaftja maradjon.






A sűrítéshez a lisztet a vízzel






habverővel simára keverem.




A tokány levéből 3 evőkanálnyi mennyiséget (kanalanként elkeverve) rászedek a lisztes folyadékra, hőkiegyenlítés céljából. Ezután csorgatom az ételbe vissza lassan, folytonos keverés mellett.






1-2 perc forralás után elkészült a zöldborsós tokány.






A körethez a libazsírt felforrósítom,






ráöntöm a tarhonyát.



Nagyon gyakori keverés mellett gyönyörű barnára pirítom.
(Korábban említettem, hogy nem eszem meg a gépi tarhonyát. Jelzem: eddig nem ettem meg. Ma a kedvenc gasztro vloggerem tanítását követve készítettem tarhonyát, soha többet másként! :)
Ajánlom figyelmetekbe Szoky konyháját:
https://www.youtube.com/user/MrSzoky68 )




Hozzáadom a vizet, sózom, egyszer! átkeverem, majd fedő alatt 10-12 percig főzöm, míg az összes folyadék eltűnik róla.
Akkor elzárom a lángot alatta, és további 20-25 percig állni hagyom a tarhonyát.





Innentől nem marad más hátra, mint a tálalás!
Aki szereti, savanyúsággal fogyaszthatja!